Wat is een QR-code?

Je ziet ze tegenwoordig overal opduiken, de vierkante streepjescode, QR-code genaamd. Maar wat is een QR-code, wat kan je er mee doen en hoe maak je er één?

Een QR-code (Quick Response code) is een tweedimensionale streepjescode zonder cijfers die snel gedecodeerd kan worden. Oorspronkelijk waren de codes bedoeld voor het identificeren van auto-onderdelen, maar ze worden inmiddels ook gebruikt in tijdschriften, visitekaartjes en posters om bijvoorbeeld een URL of adresgegevens op te slaan.

Hoe gebruik je een QR-code?

Via een smartphone met fototoestel kan je de code inscannen en decoderen zodat je meteen naar de website gaat in je webbrowser zonder dat je de URL moet overtikken op het kleine toetsenbord of touchscreen. Hiervoor moet je wel een programma of app installeren op je toestel (iPhone, BlackBerry, Android, Windows Phone 7, iPod, iPad, …) die QR-codes kan lezen en interpreteren.

Niet enkel URL's maar ook e-mailadressen, contactinformatie, GEO-locaties, sms-berichten en telefoonnummers kunnen in een QR-code gepropt worden. Zo kan je met één scan meteen navigeren naar een bepaald adres, een telefoonnummer bellen of een afspraak in je agenda plaatsen.

Hoe maak je een QR-code?

Er zijn verschillende gratis QR-code generators te vinden waarmee je QR codes kan maken, bijvoorbeeld de online QR generator Qurify.

De gecodeerde QR-code die je aan de linkerkant van deze blogpost ziet bevat de URL van deze website, namelijk http://www.comsa.be.

QR-codes hebben contrast nodig, dus wordt zwart-wit aanbevolen, maar dit betekent niet dat een QR code saai hoeft te zijn.

Hulp nodig bij het genereren van uw QR-code? Wenst u een QR-code op uw drukwerk? Geen probleem, we helpen je graag verder.