Hoe een schermafbeelding maken?

Soms kan het handig zijn om hetgeen op uw scherm afgebeeld staat te bewaren als een afbeelding, bijvoorbeeld wanneer je een foutmelding wenst door te sturen naar iemand. Deze functionaliteit heet een schermafbeelding of een printscreen maken.

Hieronder leggen we je uit hoe je schermafbeeldingen maakt via Microsoft Windows, via Apple Mac OS X en via je iPhone of iPod Touch van Apple. De methodes van Windows en Mac verschillen, maar voor beide hoef je geen apart programma te downloaden.

Hoe maak je een schermafbeelding in Windows?

Bovenaan je toetsenbord, naast de functietoets F12 en boven de knop Insert, staat een toets met daarop PRT SCRPRT SCN, PRNT SCRN of een andere variant op de woorden PRINT SCREEN.

Print Screen toets op een Windows toetsenbord

Als je deze toets indrukt lijkt er niets te gebeuren, maar toch bewaart Windows een schermopname op het klembord. Om deze screenshot nu te zien kan je naar een programma zoals Word of je e-mailprogramma gaan en daar plak je de afbeelding via CTRL-V of via de rechtermuisknop - Plakken.

Je zal nu een afbeelding zien van het volledige scherm. Wil je echter gewoon een afbeelding van het huidige programma, dan kan je dit via de toestencombinatie ALT en PRNT SCRN. Nu wordt enkele het actieve venster opgeslagen, en dit kan je nu terug plakken in een programma naar keuze.

Hoe maak je een screenshot in Mac OS X?

In tegenstelling tot Windows heeft een Macintosch toetsenbord geen PRNT SCRN-toets en slaat Mac OS X de schermafbeelding meteen op als een PNG-bestand op uw bureaublad.

Een printscreen van de Comsa! website in Google Chrome op Mac OS X

Een eenvoudige printscreen maak je via de toetsencombinatie ⌘-Shift-3. Wanneer je deze toetsen opnieuw loslaat zal je zien dat er een bestand met een afbeelding van het volledige scherm op je bureaublad staat. Je klikt op de plaats waar je wenst te beginnen en sleept de cursor naar het einde van het gebied, terwijl je de linkermuisknop ingedrukt houdt.

Om slechts een gedeelte naar keuze van het scherm vast te leggen gebruik je de toetsencombinatie ⌘-Shift-4. De cursor verandert nu in een kruisje waarmee je het gedeelte kan selecteren dat je wenst vast te leggen.

Om één bepaald venster op te slaan als afbeelding gebruik je ook de toetsencombinatie ⌘-Shift-4 en wanneer het kruisje tevoorschijn komt, klik je op de spatiebalk. De cursor verandert nu in een fotocamera. Nu kan je via de muis het gewenste venster selecteren en door te klikken wordt hiervan een printscreen gemaakt.

Wanneer de cursor gewijzigd is in een kruisje of een fotocamera, maar je de actie wenst te onderbreken, kan je steeds teruggaan via escape.

Een printscreen maken van je iPhone of iPod Touch

Ook via iOS kan je schermafbeeldingen maken, wat echter weinig mensen weten. Om een screenshot te maken van wat je ziet op je iPhone of iPod Touch houd je de Home-toets ingedrukt en klik je even op de aan-uitknop bovenaan. Je ziet nu een witte filts op het scherm verschijnen. Het beeld is opgeslagen in je fotoalbum en kan je versturen via mail, Twitter of Facebook.

Een screenshot maken via je iPhone of iPod Touch

Vond je dit artikel over het maken van een screenshot nuttig? In onze blog vind je nog meer handige computertips.