Wat zijn CMYK en PMS (pantone) kleuren en wat is het verschil met RGB?

Iedereen heeft wel eens van RGB gehoord, maar kent iedereen ook CMYK en PMS? Wij leggen in dit artikel het verschil uit!

CMYK

Quadri-drukwerk (of CMYK) wordt steeds opgebouwd uit 4 basiskleuren (4 inktlagen). Een groot aantal kleuren kunnen verkregen worden door subtractieve kleurmenging. (bij de subtractieve methode om een kleur te maken, gaat men uit van wit licht en houdt men de gewenste kleur over door er een paar andere aan te onttrekken).

C staat voor Cyaan
M staat voor Magenta
Y staat voor Yellow
K staat voor Key = zwart

CMYK wordt ook wel eens quadrichromie (vaak afgekort als quadri) of full-colour genoemd.

Deze 4 basiskleuren worden in bepaalde percentages of puntjes (rasters) over elkaar gedrukt waardoor ongeveer 16 miljoen kleurvarianten bekomen kunnen worden.

De combinatie van deze vier kleuren en de grootte van de puntjes bepaalt welke kleur het uiteindelijk zal worden.

Als bijvoorbeeld een kleurenfoto gedrukt wordt kun je, als je die foto sterk uitvergroot bekijkt, de verschillende punten (kleuren) over elkaar zien liggen. (zie voorbeeld)

 

Een ontwerp met heel veel kleuren in (zoals kleurenfoto’s, verschillende kleurvlakken, kleurverlopen, …) zal dus altijd in quadri worden gedrukt.

PMS of Pantonekleuren

Wenst u echter uw huisstijlmateriaal zoals briefpapier, visitekaartjes met een logo, … steeds in de specifieke en exacte kleuren dan is het aan te raden om het drukwerk in PMS kleuren te drukken.

PMS staat voor Pantone Matching System.

Dit kleurensysteem is wereldwijd bekend en leke unieke kleur heeft een bepaalde code. Elke drukker kent deze kleurencodes en dat zorgt ervoor dat de kleur altijd op dezelfde wijze zal gedrukt worden.

Bijvoorbeeld: het ikea-logo in een specifieke kleur blauw en geel zal op elk drukwerk dat in Pantone gedrukt wordt, exact hetzelfde blauw en geel zijn.

Dit hoeft zich niet te beperken tot 1 kleur, er kan ook in meerdere pantonekleuren gedrukt worden of zelfs een combinatie van CMYK en pantonekleuren.

Zelfs metaalkleuren (zoals goud en zilver) en fluokleuren kunnen zo bekomen worden, wat met quadridrukwerk niet mogelijk is.

Let wel: hoe meer drukkleuren (=drukgangen), hoe meer u betaalt voor uw drukwerk.

Denk er ook aan dat het aantal drukkleuren een invloed kan hebben op de minimum oplage die je dient te bestellen.

En wat met RGB?

De kleurmodus RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Met deze mix van RGB kleuren kan je een heel hoog aantal kleuren bereiken, waaronder ook zwart of heel heldere kleuren (bv fluo-geel).

RGB wordt enkel gebruikt voor BEELDSCHERMEN.

RGB kleuren zijn dus afkomstig van een lichtbron (vandaar die fellere kleuren) en kunnen dus nooit zo afgedrukt worden.

CMYK kleuren ontstaan niet uit lichtbronnen en kunnen dus bij drukwerk doffer overkomen.

De kleur die je op je scherm te zien krijgt kan dus m.a.w. sterk verschillen met het uiteindelijke drukwerk.