Wat is typografie?

Typografie kom je overal tegen, al dan niet onbewust. Veel mensen associƫren typografie met het kiezen van een lettertype of font, maar dit is lang niet alles.

Het belang van het juiste lettertype is groter dan de meeste mensen denken.

Bij grafische vormgeving is de fuctie van typografie vooral het verschil aantonen tussen de belangrijke en minder belangrijke dingen. Een lettertype en lettergrootte kies je niet willekeurig zonder stil te staan bij de inhoud en de boodschap die je brengt. Je kan typografie best vergelijken met een persoon. Elke persoon heeft een verschillend karakter. Het is aan de vormgever om het juiste karakter te geven.

Hoe wil je overkomen?

 

Een lettertype moet bovendien niet alleen mooi zijn, het oog wil uiteindelijk ook wat, het moet in de eerste plaats het lezen gemakkelijker maken. Daarom moet over typografie nagedacht worden. Met de opkomst van alle digiale media is dit zelfs nog belangrijk geworden op 2 vlakken. Een lettertype dat in drukwerk mooi uit komt is daarom nog niet geschikt voor het scherm.

 

Er zijn meerdere vragen die je je kan stellen bij het kiezen van een lettertype:

  • Blijft de tekst leesbaar in zowel een groot als klein formaat?
  • Is het lettertype beschikbaar in verschillende diktes?
  • Vloeit het geheel mooi samen met de layout?

 

Er zijn ook enkele belangrijke regels bij het gebruik van typografie.

  • Zo combineer je best nooit meer dan 3 verschillende lettertypes in 1 ontwerp
  • De breedte van een tekstvlak maak je best niet te groot. Dat is vermoeiend voor de ogen wat resulteert in een moeizame en onaangename leesbaarheid.

 

 

Typografie vormt een belangrijk onderdeel van het welslagen van een design. Zowel voor drukwerk els voor web, voor eender welk medium is typografie een krachtig instrument om een boodschap over te brengen.