Resolutie: 72 dpi of 300 dpi?

De resolutie van een afbeelding wordt gemeten volgens het aantal pixels die zich bevinden in één inch. Dit heet officieel pixels per inch (ppi) maar Is beter bekend als dots per inch, afgekort wordt dit dpi.

Een inch is 2,54cm en in het Nederlands ook bekend als een duim. Een pixel is een klein vierkantje dat één bepaalde kleur kan hebben. Als u afbeeldingen plaats of importeert in een layout, bestemd voor drukwerk, moeten deze een resolutie hebben van 300 dpi.

De dpi van een foto kan je dus eenvoudig zelf berekenen via volgende formule: De pixels in de lengte van de foto gedeeld door de lengte in inches. Om de pixels per centimeter te berekenen deel je de pixels in de lengte door de lengte in centimeter.

DPI resolutie berekenen - Bereken dots per inch

Afbeeldingen op het internet zijn per definitie slechts 72 dpi en dus onbruikbaar voor drukwerk op eender welke soort papier. Afbeeldingen onder 300 dpi zien er onscherp of gepixeld uit bij boekdruk.

Als u een afbeelding vergroot, verlaagt de resolutie. Als u daarentegen een afbeelding verkleint, verhoogt de resolutie. Dus als uw afbeelding groot genoeg is, kan u het aantal dots per inch verhogen en de definitieve grootte verminderen.

De afkomst van een afbeelding bepaalt de resolutie en de grootte waarin men deze kan gebruiken en verzekert een scherpe en duidelijke output. Resoluties hoger dan 300dpi verbeteren de afbeeldingskwaliteit niet, maar maken daarentegen de layout wel zwaarder met alle gevolgen hieraan verbonden, zoals langere uploadtijden.

Koopt u rechtenvrije afbeeldingen, let er dan op dat deze 300 dpi zijn i.p.v. 72dpi. Neemt u digitale foto's met een digitale camera of scant u originelen in met een scanner, let er dan op dat deze op volledige grootte (100%) een minimumresolutie hebben van 300 dpi.