Wat zijn de meest gebruikte druktechnieken?

De meest gebruikte druktechnieken zijn letterpress, zeefdruk, foliedruk en tampondruk, maar hoe werken ze juist?

Letterpress

Letterpress (of ook wel boekdruk, typo of hoogdruk) is een oude druktechniek die al bestaat sinds de 15e eeuw. Het is en blijft een echte stiel waarbij men nog steeds gebruik maakt van ambachtelijke drukmachines. Er wordt gewerkt aan de hand van een drukvorm met reliëf (cliché). Deze wordt beïnkt (of net niet) en vervolgens in zacht papier geduwd. Teksten en ontwerpen liggen hierdoor voelbaar in het papier verdiept wat het drukwerk net iets extra’s en tastbaarders geeft.

Zeefdruk

Bij zeefdruk wordt met behulp van een raam, dat bespannen is met gaas, inkt op papier of textiel aangebracht. In principe kan je alles bedrukken waarvan de ondergrond vlak is, zelfs hout en steen.
Er wordt gestart met het aanbrengen van een speciale emulsie. Een film met  de te bedrukken zwart wit afbeelding wordt op de gaas gelegd. Deze wordt hierna kort belicht met een uv lamp. De uv Lamp zorgt ervoor dat alles wat wit is ondoordrinkbaar wordt. Wat onder het zwarte gedeelte van de film lag, kan nu gewoon worden weggespoeld. Met behulp van een rakel wordt de inkt vervolgens over het gaas getrokken en zo ontstaat een vlakke afdruk.

Foliedruk

Foliedruk is een techniek waarbij door middel van hitte (zo'n 130ºC) folie op een materiaal wordt 'gesmolten' met behulp van een stempel en hoge druk. Naast de gebruikelijke kleuren goud of zilver, zijn ook verschillende andere kleuren mogelijk. Ook kan je in deze foliedruk reliëf krijgen, dit noemt men pregen. Pregen (ook wel embossing) is een techniek waarbij reliëf in drukwerk wordt aangebracht. Teksten of vormen komen letterlijk en figuurlijk naar voren, of komen juist dieper te liggen. Met deze moderne verdedelingstechniek krijgt drukwerk een exclusieve/luxe uitstraling.

Tampondruk

Dit is een techniek waar je allerlei oppervlakken mee kunt bedrukken, ook als ze gebogen of oneffen zijn. Bijvoorbeeld pennen, usb sticks, golfballen, sleutelhangers, enz. De techniek heeft wel wat weg van stempelen. Met als belangrijkste verschil dat de silicone drukvorm (tampon) flexibel is en zich aanpast aan het te bedrukkken oppervlak.