Welke browser gebruik ik het best?

Op vandaag zijn er heel wat gratis browsers beschikbaar om het web mee rond te surfen, maar wat is het verschil tussen deze browsers en zijn er die er bovenuit steken op vlak van performantie en gebruiksvriendelijkheid?

Een browser is een programma die de HTML-code en CSS van een website omzet in zijn grafische en interactieve vorm.

In den beginne

Tien jaar geleden was de keuze in browsers beperkt tussen Internet Explorer 6 en Netscape Navigator. Aangezien IE6 standaard meegeleverd werd met Microsoft Windows was Netscape eigenlijk geen echte concurrentie en werd Microsoft hier trouwens voor veroordeeld door Europa.

Dit monopolie van Microsoft bleef lang standhouden en toonde slechts enkele barsten toen Mozilla Firefox uitgebracht werd eind 2004. Deze browser werd dan ook vooral gebruikt door mensen die uitvoerig met internet bezig waren zoals software-ontwikkelaars en grafisch vormgevers. Firefox is sedert 2005 aan een serieuze opmars bezig en ondertussen zit men al aan versie 9.

Ondertussen heeft Apple besloten Internet Explorer niet meer te ondersteunen op hun Macintosch computers en hebben ze hun eigen browser ontwikkeld, Safari. Naast Safari worden ook Firefox en het kleinere Opera ondersteund. Voor mobiele apparaten zoals de iPhone of iPad is er een mobile versie van Safari ontwikkeld voor het iOS van Apple.

Uitendelijk kwam Google, bekend van de zoekmachine, eind 2008 ook met een eigen browser op de proppen, namelijk Google Chrome. Na een twijfelachtige start heeft Chrome een serieus marktaandeel ingenomen en dit zowel ten koste van Internet Explorer als Firefox.

Het einde van het IE-tijdperk

Het heeft lang geduurd eer Firefox en Chrome de hegemonie van Internet Explorer doorbroken hebben. Hoewel IE bepalend was voor de evolutie van het internet was het ook het programma dat de ontwikkelingen tegengehouden heeft. De versie 6 uit 2001 werd namelijk maar mondjesmaat geüpdate naar versie 7 omdat vele websites hiervoor aangepast dienden te worden.

Toen in 2009, eindelijk IE8 uitkwam bleek dat de concurrerende browsers Firefox en Chrome Internet Explorer op technisch vlak ver vooruit waren. Het duurde echter nog lang tegen de eindgebruikers massaal de overstap begonnen te maken.

Wat is nu het verschil tussen deze browsers?

Ondertussen kunnen we IE9 uit 2011 eerlijk vergelijken met Firefox 9, Safari 5 en Google Chrome 16.

Internet Explorer 9

Internet Explorer 9 is duidelijk een stap voorwaarts in vergelijking met de versies 7 en 8 die op heden nog steeds gebruikt worden. Niet alleen kan deze browsers qua snelheid concurreren met zijn collega's, maar ook op technisch vlak zoals de ondersteuning van webstandaarden is er heel wat verbeterd.

Toch kunnen we duidelijk zien dat deze browser er zonder Google Chrome heel anders zou uitgezien hebben. Voor het samenvoegen van de zoekbalk en de adresbalk en de minimalistische layout werd de mosterd duidelijk bij Chrome gehaald.

Mozilla Firefox 9

Firefox heeft net als Google Chrome gekozen voor de snelle updates van versie 4 naar 5 t.e.m. 9 in amper 8 maanden tijd. Dit heeft tot gevolg dat je weinig verschil ziet tussen versie 4 en 9. Firefox gebruiken werd voor velen gezien als een manier om Internet Explorer te counteren, maar ondertussen is Firefox een gevestigde waarde en een heel snelle en betrouwbare browser.

Safari 5

Safari van Apple rendert de websites op een vergelijkbare manier als Google Chrome.

Google Chrome 15

Google Chrome heeft vanaf zijn ontstaan eind 2008 gekozen om heel snel te updaten, als een soort aanklacht tegen de trage updates van Internet Explorer. Deze beslissing wordt nu gevolgd door Firefox maar heeft als gevolg dat je vaak weinig verschil ziet tussen versies. Het verschil tussen de éérste versie en versie 15 zit vooral onder de motorkap. Dit komt omdat Google bij het ontwerpen van Chrome de browser als concept opnieuw uitgevonden heeft.

Zo kwamen ze op het idee om één balk te maken waar je zowel een website-adres (URL) kan invullen als een zoekopdracht voor je favoriete zoekmachine (Google, Bing, Yahoo, ...). Dit concept werd ondertussen overgenomen door IE9.

Ook koos men voor een minimalistische look met zo weinig mogelijk buttons en extra balken.

Het verdict

In alle subjectiviteit kunnen we zeggen dat Google voor ons als beste uit de browser war komt, door met Chrome een snelle browser te creëren die uitgaat van het gebruiksgemak van de bezoeker door surfen zo eenvoudig en aangenaam mogelijk te maken.

Uiteraard zijn er nog steeds mensen die zweren bij Firefox of Internet Explorer of het kleine Opera. Dit komt voor een deel uit onwetendheid en merktrouwheid, maar uiteraard is de keuze van een browser persoonlijk en subjectief.

Toch kunnen we in alle eerlijkheid zeggen dat wie voor een snelle gebruiksvriendelijke browser wil kiezen best af is met Google Chrome.

Wat vind jij de beste browser?

Welke browser vind jij het best en waarom? Laat het ons gerust weten op onze Facebook-pagina.