Opgepast voor fraude met domeinnamen

Krijgt u een telefoontje dat probeert u een .com of .eu variant te verkopen van het domein dat u in de .nl of .be landencode geregistreerd hebt?

Verschillende klanten hebben ons ongerust gecontacteerd. Zij ontvingen een telefoontje dat zogezegd van een merken- en domeinregistratiebureau uit Amsterdam afkomstig was. Dat zou een aanvraag ontvangen hebben voor de registratie van de .com of .eu variant van de domeinnaam die de klant in zijn bezit had in de .nl of .be vorm. De telefonist vervolgt dan dat het Amsterdamse bedrijf die aanvraag tegengehouden zou hebben, en de klant de mogelijkheid wil bieden om als eerste die variant op zijn domeinnaam te registreren. Hij zou dat dan wel voor een periode van 10 jaar moeten doen, en dan meteen 300 euro moeten neertellen.

Omdat de opbeller in de meeste gevallen weigerde documentatie of voorstellen per mail toe te sturen, betrouwden veel van onze klanten het zaakje niet. Zij namen voorzichtigheidshalve contact op met ons om na te gaan wat hier aan de hand was. Een slimme voorzorg, want wij kunnen enkel bevestigen dat het hier inderdaad om een slinkse verkooptruc gaat. Bij controle blijkt immers dat deze varianten nog altijd volledig vrij zijn. Het kost bovendien bij de meeste reguliere registrars veel minder geld indien u deze variant zelf wil registreren!

Verschillende bedrijven zouden achter deze onfrisse praktijken zitten. Sommige berichten vermelden merkendomeinregistratie.nl, andere verwijzen naar ipmd.nl (IP Merk en Domeinregistratie). Het feit alleen al dat deze laatste domeinnaam geregistreerd werd, maar geen echte website herbergt is het mooiste bewijs dat dit aanbod niet kosher is. Een domein registrar die geen eigen website heeft maar waarvan het domein een placeholder is die verwijst naar de registrar zou meteen een belletje moeten doen rinkelen!

Deze agressieve verkooptactiek wordt trouwens al jaren toegepast. Reeds in 2008 waarschuwde de Nederlandse site Emerce voor dergelijke fraude; toen zat het bedrijf EU Webdomains achter een campagne om in enkele maanden tijd 42.000 Nederlandse bedrijven te benaderen. Dit jaar stak de fraude terug zijn kop op, uitgaande van IPMD. Zowel SIDN.nl, de Nederlandse stichting die de registry is van het .NL country code Top Level Domain  -noem het de tegenhanger van de Belgische DNS.be-  als de Nederlandse consumentenrubriek Radar van de omroepen Avro en Tros waarschuwen voor deze tactiek.

U bent dus gewaarschuwd. Krijgt u zo'n telefoontje, ga niet op het telefonisch aanbod in. Vertrouw voor de registratie van uw domeinnamen enkel op uw vertrouwde leveranceir Comsa. U koopt uw brood toch ook bij de bakker, waar u het kunt zien liggen, en niet bij een telefonische verkoper die u van haar noch pluim kent, en die voorafbetaling vraagt voor 10 jaren brood?