Internet voor dummies

Het internet zit boordevol termen en afkortingen die vaak uit het Engels overgenomen zijn. Maar wat betekenen die termen precies? We helpen je graag aan een antwoord via ons klein internetwoordenboek voor beginners.

Waar staat "www" voor?

WWW staat voor World Wide Web, een wereldwijd netwerk van computers (servers) die HTML-pagina's distribueren aan iedereen die een internetverbinding heeft. Dit wordt meestal afgekort tot "web".

Wat is een browser?

Een webbrowser is een computerprogramma waarmee je websites kan bezoeken via het internet. Een browser zet HTML-code om in een leesbaar en fraai weergegeven resultaat. De meest gebruikte browsers zijn Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari, en Opera.

Ondanks het feit dat Internet Explorer de meest gebruikte browser is raden wij aan om deze niet te gebruiken aangezien deze het minst voldoet aan de W3C-standaarden. Het W3C (World Wide Web Consortium) is een internationale organisatie onder leiding van Tim Berners-Lee, de uitvinder van HTML en dus de vader van het internet.

Wat is HTML?

Een webpagina is opgebouwd uit HTML (HyperText Markup Language). Dit is een opmaaktaal bestaande uit tags (vb ). Deze tags geven aan hoe een browser de inhoud van een webpagina (afbeeldingen en tekst) moet weergeven op het scherm. Een variant is het strictere XHTML. HTML is momenteel aan versie 5 bezig, maar de meeste websites beperken zich nog tot HTML4, aangezien HTML5 nog niet ten volle ondersteund wordt door de webbrowsers.

Een voorbeeld van HTML-code

Wat is CSS?

CSS (Cascading Style Sheets) zijn bestanden waarin de vormgeving van een website via bepaalde regels opgenomen wordt. Zo wordt de grafische layout (CSS) gescheiden van de structurele opmaak (HTML).

Deze standaard is net als HTML ontwikkeld door het W3C. Deze is ondertussen uitgebreid tot CSS2 en CSS3. Deze laatste wordt echter nog niet volledige door alle moderne browsers ondersteund.

Wat is e-mail?

E-mail staat voor electronic mail. Met een e-mailprogramma kunt u via het internet berichten versturen van uw eigen pc naar de computer van een andere internetgebruiker. Om e-mail te kunnen sturen en ontvangen heeft u een eigen e-mailadres nodig, dit is uw eigen virutele postbus op het internet.

Meestal ziet een emailadres er zo uit: uwnaam@provider.land. Bij Comsa is het emailadres: loginnaam@comsa.be. Als u uw eigen domeinnaam heeft geregistreerd is uw emailadres als volgt: ……..@eigendomeinnaam.be

Wat is een favicon?

Een favicon (afkorting voor favorietenicoon) is een icoontje die met een website geassocieerd wordt. Een favicon wordt meestal in de browser getoond naast het websiteadres (de URL). Het verschijnt ook in je favorietenlijst en zo vind je ook sneller de gewenste website terug. Net zoals iconen op je computer het onderscheid maken tussen diverse programma's, geven favicons een persoonlijke toets aan websites.

Favicon Comsa

Wat is een server?

Een server is een krachtige computer in een netwerk (internet) die diensten levert aan gebruikers in het netwerk, zoals gemeenschappelijke toegang tot bestanden (file-server, web-server), controle over een printer (print-server) of het opslaan en distribueren van berichten in een mail-systeem (mail-server).

Wat is Flash en waar kan ik het gebruiken?

Flash is een bestandsformaat ontwikkeld door Adobe Systems, waarmee men animaties of interactiviteit kan toevoegen aan webpagina's. Vele website's hebben bv. een flash-animatie op hun eerste pagina om de bezoeker te verwelkomen. Flash wordt niet ondersteund op iOS, het besturingssysteem van oa de iPhone en de iPad en wordt nu minder gebruikt.

Wat is HTTP?

HTTP (HyperText Transfer Protocol) is het protocol waarmee webpagina's op het World Wide Web worden geadresseerd. De officiële adressering van de website van Comsa is: http://www.comsa.be. De meeste moderne browsers vullen 'http://' standaard in; u hoeft dit dan zelf niet meer in te voeren.

Wat is FTP?

FTP (File Transfer Protocol) dient om bestanden te kopiëren van de ene computer naar de andere. Dit kunnen programma's zijn, maar ook tekstbestanden of afbeeldingen. Dit wordt dus gebruikt om de bestanden van een website online te plaatsen.

Toch nog vragen?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Vind je de lijst te kort of wens je een fout te melden?
We vernemen het graag van je.