Iedereen in de cloud

Het meest recente buzzword in de internetwereld is cloud computing. Maar wat is de cloud eigenlijk?

Zonder het misschien te beseffen maak je reeds gebruik van cloud computing. Eigenlijk is dit simpelweg hard– en/of software gebruiken van derden zonder dat je dit hoeft te installeren. Heb je een Gmail-adres of een Facebookprofiel? Dan doe je in feite reeds aan cloud computing.

Ook als je ergens via internet een back-up staan hebt of een online agenda beheert samen met collega’s of clubgenoten, betekent dit dat je aan cloud computing doet.. Cloud computing is niet meer dan externe hard- en software die je via elke met internet verbonden computer kunt benaderen. Heel handig voor een bedrijf, maar ook voor een vereniging of vrijwilligersorganisatie.

Laat je medewerker of vrijwilliger zelf haar/zijn agenda plannen en afspraken regelen, documenten beheren en wijzigen, … Zulke toepassingen zijn er legio en staan bekend onder de noemer Software as a Service (SaaS). Via Google Cloud Connect kan je meerdere mensen aan één Microsoft Office-bestand laten werken. Ook ben je niet meer afhankelijk van één werkplek, maar kan elke internetverbonden PC jouw werkplek centreren. Hoe minder papier, hoe goedkoper en sneller uw product of dienst, ook dat is een feit.

In plaats van dure licenties te betalen aan software of te investeren in extra hardware kan je veel besparen door via cloud computing te werken. Bij veel software betaal je dan een abonnement op basis van je gebruik. Vele webservices en diensten zijn echter volledig gratis.

De servers van Comsa! staan sedert september 2011 ook in de internet cloud. Onze hosting gebeurt uiteraard nog steeds bij Combell, de nummer 1 hostingfirma van België, maar nu op een cloudserver ipv een fysieke server.