Hoe maak ik optimaal gebruik van Google?

Vele mensen die zich op het internet begeven en iets willen opzoeken, beginnen hun zoektocht bij Google. Met een marktaandeel van meer dan 98% is Google dan ook de meest gebruikte zoekmachine in België en dit heeft het grotendeels te danken aan zijn gebruiksvriendelijkheid.

Het design van de Google startpagina is bewust sober gehouden zodat de focus ligt op het zoekveld. Vanaf het moment dat je in het zoekveld begint te typen, begint de zoekopdracht naar relevante websites. Toch is er waarschijnlijk nog heel wat dat je niet wist over Google. Daarom hebben we een aantal tips verzameld om betere zoekresultaten te bekomen via Google.

Enkele handige zoekfuncties van Google

Als je efficient zoekt in Google kan je veel informatie verkrijgen zonder dat je ook maar naar één webpagina moet doorklikken. In de resultatenpagina geeft Google je meteen de relevante informatie.

Spellingscontrole

Ben je niet zeker van de spelling van een woord? Typ het gewoon in Google in en als het foutief is, zoekt hij op de correcte term, en toont hij de juiste spelling.

Is het nu web developper of web developer?

Het weerbericht

Wens je te weten welk weer het ergens is? Ook daar is een handige zoekfunctie voor. Geef dan gewoon "weer" en de locatie in het zoekveld in en Google toont je meteen het weerbericht voor vandaag en een voorspelling voor de volgende dagen.

Zo vind je het weerbericht in Veurne terug.

Het weerbericht in Veurne - Gevonden via Google

Aandelenkoers

Als je snel de aandelenkoers van je favorieteaandeel wenst op te zoeken kan je in Google aandeel intikken gevolgd door de afkorting van het aandeel.

Zo vind je de aandelenkoers van Telenet terug.

Rekenmachine

Wil je snel iets uitrekenen en heb je geen rekenmachine bij? Tik dan gewoon je rekensom in Google in en je krijgt meteen het resultaat. Je kan volgende functies gebruiken:

  • Plus (+)
  • Min (-)
  • Product (*)
  • Deling (/)
  • Machtsverheffing (^)
  • Vierkantswortel (sqr)
  • Gebruik haakjes om de volgorde van berekenen te wijzigen.

Doe de test: bereken 5 x 7 + (√16) ^3 via Google.

Eenheden omrekenen

Heb je een laptop met een 17" scherm maar weet je niet hoeveel centimer dit is? Of wens je te weten hoeveel (the whole) 9 yards is in meter?

Dan kan je dit gewoon vragen aan Google via 9 yards in meter of 17 inch in cm.

Vlucht zoeken

Wens je snel te zien wanneer je van Brussel naar Chicago of van Oostende naar Palma de Mallorca kan vliegen? Tik dan gewoon vlucht vertrekplaats eindplaats in Google, bijvoorbeeld vlucht Oostende Palma.

Vlucht Brussel-Chicago via Google

Zoeken in de buurt van een locatie

Zoek je een hotel in Brugge of een restaurant te Veurne? Vraag het aan Google en je krijgt meteen adresgegevens en links van meerdere hotels of restaurants in de buurt. Ze worden ook grafisch weergegeven op een kaart van de gemeente.

Kalender sportwedstrijden

Wens je te weten tegen wie Barcelona hun volgende match speelt of wil je het speelschama van de NY Yankees zien? Als je de naam van de ploeg in Google intikt verschijnt dit meteen. Voor Belgische cllubs is dit helaas nog even wachten.

Tijdschema van de bioscoop

Wil je weten welke films ze vandaag spelen in de bioscoop? Vul dan gewoon "film" en de locatie in Google in en je krijgt meteen een overzicht van de films die gespeeld worden met recensies, speelduur, taal en een link naar meer informatie over de film. Als je hier op klikt zie je in welke cinema's in de buurt de film gespeeld wordt en op welk aanvangsuur de film begint.

Als voorbeeld zoeken we de films op die gespeeld worden in de cinema van Koksijde.

Uurrooster films studios koksijde - via Google

Valuta omrekenen

Wil je iets online kopen in Amerikaanse Dollar en weet je niet hoeveel euro een dollar waard is of wil je weten hoeveel Britse pond je best meeneemt op reis? Google rekent dit vliegensvlug voor je om via de formule aantal munteenheid in munteenheid, bijvoorbeeld 100 euro in usd.

Verklarend woordenboek

Snel de definitie van een woord of een term opzoeken zonder de Dikke Van Dale van het rek te halen kan via de formule define: zoekterm.

Wat is de definitie van webdesign?

Wereldklok en lokale tijd

Hoe laat is het nu in New YorkPeking of Sydney? Type gewoon tijd gevolgd door de locatie in Google en je krijgt meteen het antwoord.

Kaarten

Om de kaart van een locatie te zien typ je gewoon "maps" en de locatie in het zoekvak van Google, bijvoorbeeld maps Oostende.

Uiteraard kan je uitgebreid kaarten bekijken en je route berekenen via Google Maps.

Kaart Oostende via Google Maps

Afbeeldingen

Wil je meteen afbeeldingen zien van je zoekterm, dan kan je deze gewoon laten voorafgaan van het woord "afbeelding".

Afbeeldingen van drukwerk vind je dus zo: afbeelding drukwerk.

Je zoekopdrachten verfijnen

Het plusteken

Google negeert sommige vaak voorkomende woorden en bijwoorden zoals "er", "de", "het", "van", …
Wens je een term per se in je resultaten terug te vinden, plaats er in je zoekopdracht dan een plusteken (+) voor, zoals bij reclame +en media.

Het minteken

Het tegenovergestelde van plus is uiteraard min. Hiermee kan je bepaalde termen uitsluiten die je niet wenst tegen te komen in je zoekopdracht. Zoek je iets grafisch maar zonder ontwerp, dan kies je voor grafisch -ontwerp.

Aanhalingstekens

Standaard houdt Google niet zo veel rekening met de volgorde van de woorden die je in het zoekvak ingeeft. Als je iets letterlijk zoekt waar bij de volgorde van de woorden van belang is, dan kan je dit tussen aanhalingstekens zetten.

Dit is ideaal om de rest van de tekst van een liedje te zoeken, waarvan je een fragment kent. 

Laten we even "De Zevensprong" zoeken door "heb je al gehoord van de zeven, de zeven" in Google in te geven.

Zoeken met aanhalingstekens

De asterisk als wildcard

Soms wil je aanduiden dat er iets ontbreekt in je zoekterm. Dit kan via de asterisk (*), bijgenaamd het sterretje. Als je wil weten wat mayonaise allemaal bevat kom je dit vinden via mayonaise bevat *.

Zoekterm in URL

Als je vind dat één of meerdere zoektermen zeker in de URL van de website dienen voor te komen kan je dit aangeven via inurl:(zoekterm1|zoekterm2);

Dit is handig als je bijvoorbeeld enkel een webdesign cursus wenst in PDF of PPT, of als je informatie wenst over de grafisch ontwerp, maar enkel van Comsa!

Zoekterm in de titel van een pagina

Wens je een term te zoeken die in de titel van de webpagina moet voorkomen, dan kan dit via intitle:"uw zoekopdracht".

Een voorbeeld hiervan is intitle:Hoe een schermafbeelding maken?

Hoe een schermafbeelding maken? - Zoeken in de titel via Googla

Zoek in een bepaald land of domein

Wanneer je iets zoekt, zal Google resultaten tonen uit verschillende landen. Wil je enkel zoeken op Belgische websites, vul dan je zoekopdracht aan met site:be zoals in grafiek en drukwerk site:be.

Wil je enkel zoeken op één bepaalde site, dan kan je dit aanduiden via site:comsa.be.

Conclusie

Google wenst niet liever dan dat zijn bezoekers met zo weinig mogelijk inspanningen de beste resultaten vinden om zo hun marktaandeel te behouden. Daarom hebben ze verschillende interessanta zoekfuncties ontwikkeld die niet door iedereen gekend zijn.

Heb je ook nog tips of ken je nog truucjes die hier niet vermeld staan? We horen ze graag en voegen ze met plezier toe aan onze blogpost.