Wat is offset?

4 oktober 2010 in "Drukwerk" Wat is offset?

Offset is een vorm van lithografie. Lithografie of steendruk is een druktechniek die teruggaat tot 1798 en een proces in vijf stappen omvat. Het is gebaseerd op het principe dat olie en water zich niet vermengen met elkaar.

Een aluminium of plastic plaat met fotopolymeer-coating wordt hierbij blootgesteld aan licht dat schijnt doorheen een film met doorzichtige of ondoorzichtige delen. De belichte delen van de plaat worden hierbij chemisch gehard en de onbelichte delen worden opgelost wanneer de plaat een chemisch proces ondergaat, het ontwikkelen genaamd.

Wanneer deze plaat wordt gebruikt in een drukpers dan wordt deze bevochtigd en het water blijft hierbij enkel achter op de onbelichte delen waar dus geen afbeelding is, die op hun beurt de inkt (olie) afweren. De belichte delen nemen dus wel inkt op die uiteindelijk op het papier terecht komt.

De meestgebruikte lithografische druktechniek in een drukkerij is de offset-methode waarbij inkt wordt overgezet (offset) van de drukplaat op een rubber cilinder die daarna tegen papier wordt geperst en aldus de inkt, de afbeelding, achterlaat op het papier.

Offset biedt de hoogste drukkwaliteit met de grootste verscheidenheid aan producten en de beste kleurennauwkeurigheid. Voor kleinere oplagen kan deze offset-techniek duur uitvallen maar wanneer uw materiaal tesamen wordt gedrukt met andere drukwerken kan hierop flink bespaard worden maar krijgt u nog steeds de hoogste kwaliteit.