Hoe te reageren op spam?

Spammails zijn e-mails die je ongewenst in je mailbox ontvangt. Dit zijn vaak mails in slecht geschreven Engels van vreemde e-mailadressen. Vaak vertelt men hierin dat je een som geld hebt gewonnen.

Hoe komt men aan mijn e-mailadres?

De kans is groot dat je je e-mailadres zelf gegeven hebt bij het inschrijven op een nieuwsbrief of bij het online bestellen van een product.
Wens je niet langer opgenomen te worden in e-maillijsten dan kan je je adres opgeven op de Robinsonlijst.

Wat doe ik tegen spam?

Wat doe je nu eigenlijk best met de spammails die je ondanks alles toch nog ontvangt?

  • De meeste mailservers hebben een mailbox waarbij je misbruik van e-mailadressen kunt melden. Daarvoor wordt meestal het adres 'abuse' gebruikt. Dus als je Comsa ervan zou willen verwittigen dat zij een spammer huisvesten kan je een mailtje naar abuse@comsa.be sturen.

    Blijkt dit adres niet te bestaan dan kan je je klacht ook naar de postmaster van de betreffende site sturen. Als het een nette host is zullen zij je vragen om meer informatie te verstrekken (bijvoorbeeld een kopie van de header), zodat zij de spammer kunnen achterhalen en aanspreken op zijn gedrag.
     
  • Met behulp van de zogenaamde receive-lines kun je de host van de spammer achterhalen. Als je de naam of het adres van die host in een 'whois' programmaatje invoert kun je zien wie er achter die host zit.
     
  • Ga niet zelf achter de spammer aan! Ten eerste hoeft het afzenderadres niet het echte adres van de spammer te zijn, dus in dat geval zou je een onschuldige verwijten kunnen gaan maken. Ten tweede maak je jezelf op die manier kwetsbaar. Laat de postmasters dit klusje voor jou opknappen; zij kunnen veel effectiever optreden dan je zelf zou kunnen doen.
     
  • Antwoord niet op berichten die op spam lijken! Ook al suggereert het bericht dat je door te antwoorden van verdere ongewenste mail verstoken blijft of dat je de loterij in een vreemd land gewonnen hebt. Dit is niet het geval, het is veeleer een bevestiging voor de spammer dat de post voor jouw adres daadwerkelijk gelezen wordt.

    Ontvangt je spam via een nieuwsgoep of discussielijst, reageer hierop dan nooit door het te beantwoorden in de groep of de lijst. Zo maak je het probleem van spam alleen maar groter.
     
  • Er zijn sites die beloven dat ze je e-mailadres van spamlijsten kunnen verwijderen. De meeste van die sites zijn zelf verhulde spamlijsten die zoveel mogelijk adressen proberen te verzamelen. Sommige zullen best welwillend zijn en echt proberen je te vrijwaren van spam, maar dat is een belofte die ze nooit kunnen nakomen.

    Sterker nog ze leveren zelfs een bijdrage aan het probleem, doordat een handige spammer hun lijst kan misbruiken om juist spam naar die adressen te zenden waarvan bekend is dat er een persoon is die de daaraan gerichtte post leest!

    Een spamlijst die wél te vertrouwen is, is de Robinsonlijst.

Heb je vragen of bemerkingen bij dit artikel? We vernemen het graag van u.